Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Ο βαθμός απελευθέρωσης των γυναικών,
είναι το μέτρο του πόσο έχει απελευθερωθεί όλη η κοινωνία
Πλαίσιο κειμένου: http://agonistikienotita.blogspot.gr/Στις 8 Μάρτη του 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση εκείνη πνίγηκε στο αίμα.
 
Σήμερα, όπως και τότε, ο αγώνας της γυναίκας για την απελευθέρωσή της είναι συνδεδεμένος με την απελευθέρωση όλης της κοινωνίας. Ο νικηφόρος αγώνας των απολυμένων  καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που ακύρωσε τις απολύσεις στο δημόσιο, μετατρέπει τις αποφασισμένες καθαρίστριες σε πηγή ελπίδας και έμπνευσης για όλους τους εργαζόμενους.
Σήμερα όμως η εργαζόμενη γυναίκα, στην δίνη της χρεοκοπίας και της καπιταλιστικής κρίσης, βιώνει με χειρότερο τρόπο την τραγωδία του καπιταλιστικού συστήματος που καταρρέει.
  • Είναι η πρώτη που απολύεται.
  • Είναι αυτή που υφίσταται τις παρενοχλήσεις του κάθε προϊστάμενου ή εργοδότη. Η ελευθερία της απαλλοτριώνεται και η οικονομική εξάρτηση από τον εργαζόμενο σύζυγο ή τον πατέρα γίνεται απόλυτη
  • Είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων.
  • Είναι αυτή που υποφέρει περισσότερο από κατάθλιψη.
  • Είναι αυτή που αποτελεί το εύκολο θύμα της ενδοοικογενειακής βίας, που αυξάνει με την κρίση.
  • Είναι αυτή που ξέρει, πως αν απολυθεί σήμερα, δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ.
  • Είναι αυτή που υφίσταται όλες τις διακρίσεις στο σπίτι και στη δουλειά.
     
    Η θέση της εργαζόμενης γυναίκας στο ΤΕΕ
    Στο ΤΕΕ στις εργαζόμενες γυναίκες συμβασιούχους ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν τα στοιχειώδη εργατικά κεκτημένα της μητρότητας. Η ίση μεταχείριση των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από το φύλο ή από τη σχέση εργασίας που τους συνδέει με τον εργοδότη, παρ όλο που είναι προφανώς δίκαιο αίτημα και αποτελεί επιταγή της εργατικής νομοθεσίας, ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
    Η γιορτή της γυναίκας φέτος βρίσκει τις καθαρίστριες στο ΤΕΕ απλήρωτες για μήνες. Ήδη οι καθαρίστριες από το προηγούμενο συνεργείο προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.
    Ο αγώνας των εργαζόμενων γυναικών χτες και σήμερα
    Ο αγώνας όλων των εργαζόμενων για την απελευθέρωσή τους συνοψίζεται σε αυτό που είπε η Κλάρα Τσέτκιν, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη το 1910, όταν πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ".
     
     «Για να αγωνιστούμε για την αλληλεγγύη και την αγάπη για την Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας".
     
    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΕ